Ραδιοφωνικές Αποδράσεις #6 - Ελληνικό Ροκ 2/2
Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Δεν υπάρχω (1975)
Γεννήθηκε στις στο χωριό Βάστας Αρκαδίας , έχει όπως λέειι ο ίδιος μεγάλη μύτη και στα Στα 12 του χρόνια πήρε την πρώτη του κιθάρα.
Άρχισε να τραγουδά στις αρχές της δεκαετίας του '70
Έχει κάνει συνεργασίες με το Νικολά Άσιμο, το Μάνο Λοίζο, το Θάνο Μικρούτσικο τον Σαββόπουλο, το Παπαδόπουλο και πολλούς άλλους.
Έμελλε να γίνει ίνδαλμα για πολλούς Έλληνες μέχρι και σήμερα …

Magic De Spell – Sarajevo (1980)
Oι Magic De Spell δημιουργήθηκαν το 1980. Πρώτη τους δισκογραφική δουλειά ήταν το 1981 ότνα κυκλοφόρησαν το EP "Nighmare" σε αγγλικό στοιχο όπου και συνεχίστηκε και μέχρι το 1993 όπυ αποφάσισαν να τραγουδήσουν ελληνικό στοίχο και κυκλοφορούν το δίσκο που τους έκανε και ιδιαίτερα γνωστούς «Διακοπές στο Sarajevo”, ακολουθεί η διασκευή τους στο τραγούδι του Ζαμπέτα “Ο Μαθητής”.
Το συγκρότημα αλλζεί πολλές φορές την σύνθεσή του ενώ το  2009 κυκλοφορεί ο νέος δίσκος του συγκροτήματος με τίτλο "ΟΚ Πατέρα" και η συλλογή "Τέρμα το διάλειμμα", που περιλαμβάνει δίσκους από την αγγλόφωνη και της ελληνόφωνη περίοδο του γκρουπ.

Panx Romana - "Διακοπές στο χακί" (1982)
Οι Panx Romana είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά πανκ συγκροτήματα. Έχουν κυκλοφορήσει 5 δίσκους και έχουν συμμετάσχει σε πολλές συλλογές. Συνεχίζουν να πραγματοποιούν συναυλίες σε τακτά διαστήματα με την αρχική τους σύνθεση.
Οι Panx Romana είναι ένα από τα γνωστότερα και ιστορικότερα συγκροτήματα της ελληνικής πανκ σκηνής. Το όνομα τους είναι λογοπαίγνιο ανάμεσα στη λέξη Punk και τον όρο Pax Romana. Το συγκρότημα ίδρυσε το 1982 ο Φραγκίσκος (Φρανκ) Νίνος, αφού αποχώρησε από το επίσης πανκ συγκρότημα Stress. Ξεκίνησαν παίζοντας ζωντανά και το 1984 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον γνωστό τότε συναυλιακό χώρο "Κύτταρο". Το 1985 έκαναν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο με 2 τραγούδια το "'Ελληνες" και "Αθήνα" στη συλλογή "Διατάραξη Κοινής Ησυχίας".
Επιλέγω ένα τραγούδι που τότε το τραγουδούσαμε δηλώνοντας ορθά-κοφτά ότι δεν πρόκειται να πάμε ούτε ώρα στο στρατό,
Τελικά πήγαμε...


Τρύπες – Ακούω την Αγάπη(1983)
Ηταν η χρονιά 1983 όπου δύο φίλοι, ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Γιώτγος Καρράς ξεκίνησαν να γράφουν μουσική με ελληνικό στίχο και επιρροές από punk και εναλλακτικό ροκ.
Κυκλοφόρησαν το 1985 τον ομότιτλο δίσκο με το κομμάτι Ταξιδιάρα Ψυχή όπου και έγινε επιτυχία στους θαυμαστές του ελληνικού ροκ. Το 1987 αφού διαταράχθηκαν οι σχέσεις με την δισκογραφική τους εταιρία ηχογραφούν το δεύτερο τους άλμπουμ Πάρτυ στο 13ο Όροφο με δανεικά λεφτά.
Το συγκρότημα απέκτησε πανελλήνια φήμη στην δεκαετία του '90 μετά την κυκλοφορία του τρίτου δίσκου Τρύπες στον Παράδεισο. Κατά την ίδια δεκαετία ακολούθησαν οι πρώτες εμφανίσεις στο εξωτερικό, παίζουν στο διεθνές festival του Belfort της Γαλλίας, στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ. Το καθοριστικό τέταρτο άλμπουμ Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια έκανε την μουσική τους γνωστή στο ευρύτερο κοινό.
Το συγκρότημα διαλύθηκε το 2001 μετά την απόφαση του τραγουδιστή Γιάννη Αγγελάκα να ακολουθήσει σόλο καριέρα.

The Last Drive – Gone Gone Gone (1983)
Ξεκίνησαν να παίζουν σαν Last Drive στα τέλη του 1983 κι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο κλαμπ "Ροντέο". Και τη  μουσική τους την ονόμαζαν οι ίδιοι Trash Rockabilly.
Το 1986 κυκλοφόρησε το πρώτο τους LP Underworld Shakedown. Οι πρώτες τους διασκευές ήταν από fifties, ενώ αργότερα από τα sixties και seventies.
Το Φλεβάρη του 2007 οι Last Drive ανακοίνωσαν την επανασύνδεσή τους για τρεις συναυλίες στην Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη, το Μάϊο του ίδιου χρόνου.
Μωρά στη Φωτιά - Κάτω στην πόλη (1984)
Το 1984 τρεις φίλοι από τη Βέροια σχηματίζουν τους "Τεμπέληδες Της Εύφορης Κοιλάδας". Είναι οι Στέλιος "Σαλβαδόρ" Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Παπαϊωάννου και ο "Μπάννυ" Δημήτρης Βασιλειάδη όπου λίγο λίγο αργότερα αντικαθίσταται για λίγο από τον Παύλο Παυλίδη. Το αποτέλεσμα ήταν ένα άλμπουμ που τους έκανε ένα από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα της χώρας. Με το σημερινό όνομα κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά το 1987. Έπειτα από μακρά απουσία από το χώρο της δισκογραφίας, επανήλθαν με το δίσκο "Θεατρίνοι" το 1999.
Τραγούδι; Μα ποιο άλλο από το "Κάτω στην πόλη", ένα ευρηματικό τραγούδι αντάρτικου πόλης, "απελευθερωτικό", που περιγράφει την επιδρομή των πολεμιστών της ομορφιάς στην πόλη που κοιμάται...
Λευκή Συμφωνία – Μυστική Γιορτή (1984)
Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Το 1986 κυκλοφορεί ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο "Μυστικοί Κήποι". Το 1988 κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος "Ηχώ Του Πόθου". Το 1993 κυκλοφορούν το single "Θα Είμαι Εκεί" και τον τρίτο τους ολοκληρωμένο δίσκο με τίτλο "Λευκή Συμφωνία". Την ίδια χρονιά αυτοκτονεί ο Σπύρος Χαρίσης. Το 1994 επανακυκλοφορεί ο πρώτος τους δίσκος "Μυστικοί Κήποι" με την προσθήκη δύο ακυκλοφόρητων κομματιών και τριών live. Ο τελευταίος τους δίσκος κυκλοφορεί το 1996 με τίτλο "Λευκή Συμφωνία ΙV - Χρώματα".

No Man's Land – Wild Love (1985)
Οι No Man's Land είναι ένα ελληνικό συγκρότημα ψυχεδελικής ροκ μουσικής. Δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το 1985 και πήραν το όνομά τους από ένα τραγούδι του Syd Barrett. Η πρώτη τους σύνθεση περιλάμβανε τον Βασίλη Αθανασιάδη (κιθάρα, φωνή), τον Γιώργο Παπαγεωργιάδη (μπάσο), την Εύη Χασαπίδου Watson (φωνή), τον Γιώργο Νίκα (τύμπανα) και τον Άγι Γράβαρη (πλήκτρα, φωνή).
Η παρθενική τους δισκογραφική παρουσία σημειώνεται το 1987 με δύο τραγούδια στη συλλογή με τίτλο Cicadas - An Electric Guide to the Greek Underground της ελληνικής ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας Pegasus Records. Την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό τους LP Zalion από την ίδια εταιρεία, το οποίο αποσπά εξαιρετικές κριτικές. Το 1989 η Εύη Χασαπίδου Watson αποχωρεί για να σχηματίσει λίγο αργότερα τους Echo Tattoo και οι No Man's Land συνεχίζουν ως κουαρτέτο.
Το συγκρότητμα συνεχίζει να υφίσταται μέχρι και σήμερα ..

Διάφανα Κρίνα – (1991)
Τα Διάφανα Κρίνα ήταν ένα ελληνικό ροκ συγκρότημα με ιδιαίτερα ποιητική διάθεση και μάλιστα έχουν μελοποιήσει αρκετά ποιήματα.. Αποτελείτο από τους Θάνο Ανεστόπουλο, Νίκο Μπαρδή, Κυριάκο Τσουκαλά, Παντελή Ροδοστόγλου, Τάσο Μαχά και τον Παναγιώτη Μπερλή.
Τα Διάφανα Κρίνα σχηματίστηκαν το 1991. Το 1994 κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Wipe Out ο πρώτος τους δίσκος. Ήταν το single Λιώνοντας Μόνος / Κάτω Απ' το Ηφαίστειο.
Την 1η Ιουνίου του 2009 τα Διάφανα Κρίνα ανακοίνωσαν μέσα από το επίσημο site τους τη διάλυσή τους. Την ανακοίνωση υπογράφουν όλα τα μέλη του συγκροτήματος εκτός από τον Θάνο Ανεστόπουλο, μάλιστα ο ίδιος έχει προ αναγγείλειΥπόγεια Ρεύματα – Μικρές Χαμένες Μέρες(1992)
Σχηματίστηκαν το 1992 στην Αθήνα από τον Κώστα Κοντοβά τον Γρηγόρη Κλιούμη τον Γιάννη Κυριακό τον Δημήτρη Αργύρη και τον Παναγιώτης Μεταλληνός.
Το φθινόπωρο του '94 κυκλοφορήσει ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο "Ο μάγος κοιτάζει την πόλη".
Το 97 με καινούργια σύνθεση πιά αρχίζουν ηχογραφήσεις με ένα νέο ανανεωμένο ήχο και έτσι το 98 κυκλοφορεί το άλμπουμ "Τσαλακωμένες μέρες".
Κάνουν αρκετές συνεργασίεςόπως με το Νταλάρα και το Μικρούτσικο.
Μετά από μια αρκετά επιτυχημένη πορεία το 2013 ο Κώστας Παρίσσης αποχωρεί από το σχήμα και τον αντικαθιστά ο Μάριος Τσαγκάρη

Κορέ Ύδρο – Τα βράδια της κρίσης(1993)
Οι Κόρε. Ύδρο. σχηματίστηκαν στην Κέρκυρα το φθινόπωρο του 1993 από τον Παντελή Δημητριάδη και το Γιώργο Αρβανιτάκη μαζί με δύο σχολικούς τους φίλους, το Σπύρο Καταγή και το Θόδωρο Παϊραμίδη. Το αρχικό όνομα του συγκροτήματος ήταν Κορεσμένοι Υδρογονάνθρακες. Το 2003 το συγκρότημα κυκλοφόρησε το δίσκο «Αν Όλα Τέλειωναν Εδώ» στην εταιρεία Wipe Out. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε το mini album «Εφτά Μήνες Μετά».
Τελευταία εμφανιση, διευρυμένο κατά τέσσερις μουσικούς,ήτνα τον Μάιο του 2013 στο Gagarin 205

Ενδελέχεια- Βουτιά από ψηλά (1997)
Η ιστορία της μπάντας ουσιαστικά ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του '80 όπου δύο μαθητές γυμνασίου (Δημήτρης Μητσοτάκης - Δημήτρης Λεοντόπουλος) αποφασίζουν με περισσό θράσος να φτιάξουν ένα ροκ συγκρότημα.
 Μετά από πολλές δυσκολίες τελικά το 1991 δημιουργούνται Οι Ενδελέχεια!! είναι ό,τι καλύτερο έβγαλε η γενιά του '90 στην ελληνική ροκ σκηνή.
Έτσι το 1994 κυκλοφορεί ο ομότιτλος δίσκος και αγοράστηκε κυρίως (αν όχι μόνο) από συγγενικά πρόσωπα και φίλους.
Το Φθινόπωρο του 97 όμως έρχεται η μεγάλη στιγμή κυκλοφορώντας  το  δίσκο-ορόσημο "ΒΟΥΤΙΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ".
Ό,τι φτιάχνω κι ό,τι χάλασα... "βουτιά από ψηλά" σε μολυβένια θάλασσα!Γιάννης Αγγελάκας – Επισκέπτες (2000)
Ο Γιάννης Αγγελάκας είναι τραγουδιστής, μουσικός και ποιητής. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος Τρύπες, από το 1984 ως το 2001.
Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος Τρύπες, συμμετείχε σε συναυλίες μαζί με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και συνεργάζεται μαζί του στον δίσκο "Βραχνός προφήτης" που κυκλοφορεί το 2000. Το 2001 Συμμετέχει στον δίσκο του Γιώργου Χριστιανάκη "Ο θυρωρός" όπου έγραψε τους στίχους και τραγούδησε στο κομμάτι "Κυρία των μέσα μου ανέμων". Γίνεται παραγωγός σε τρεις δίσκους άλλων συγκροτημάτων και ασχολείται ξανά με την ηθοποιία το 2003 στην ταινία "Ο χαμένος τα παίρνει όλα" όπου πρωταγωνιστεί και δημιουργεί και τη μουσική της ταινίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου