Ραδιοφωνικές Αποδράσεις #4 - Reggae 2/2 1. Johnny Nash - I Can See Clearly Now (1972)
Johnny Nash άρχισε την καριέρα του ως ποπ μουσικός στη δεκαετία του 1950, αλλά δεν είχε επιτυχίες μέχρι το1960 όπου  μετά την επιστροφή του από ένα μια περιοδεία στην Τζαμάικα επηρεάστηκε απο τους ρεγκε ήχους του Sam Cook και του Bob Marley και έτσι το 1972 κυκλοφορεί το "I Can See Clearly Now". "μπορώ να δω καθαρά τώρα η βροχή έχει φύγει, μπορώ να δω όλα τα εμπόδια στο δρόμο μου."

2. Bob Marley & The Wailers - Is This Love (1978)
"Is this Love" είναι ένα τραγούδι από τον Bob Marley και τους Wailers, που κυκλοφόρησε το 1978 στο άλμπουμ του Kaya. Το τραγούδι έγινε ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια Marley και ήταν μέρος της συλλογής Legend. Έφτασε στο νούμερο 9 στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου.

3. Third World - Now that we found love (1978)
Γράφτηκε από τον Kenneth Gamble και Leon Huff και το συγκρότημα O'Jays (1973) για το άλμπουμ τους Ship Ahoy.
 Μια από τις πιο γνωστές διασκευές είναι των Third World όπου  κυκλοφόρησε ως single το 1978 από την Island Records και έφτασε στο # 47 για το Billboard Hot 100. μπορεί επίσης να ακουστεί κατά το τέλος της ταινίας Hitch.
Ενδεικτικά ήτνα #2 στο Η.Β την ελβετία και την Ολλανδία ενώ #4 ήταν στη Γερμανία τις ΗΠΑ και την Ελβετία.

4. Peter Tosh - Johnny B. Goode (1983)
Ο απόλυτος κιθαρίστας, δεν έμαθε ποτέ να διαβάζει, δεν έμαθε ποτέ να γράφει !!! αλλα μπορούσε να παίξει την κιθάρα τοσο εύκολα όσο να χτυπήσεις ένα κουδούνι.
Πήρε το αρχικά γραμμένο και τραγουδισμένο το 1958 από τον Chuck Berry "Johnny B. Goode" ένα rock and roll τραγούδι και το μετέφερε απέναντι στην Καραιβική και το μετέτρεψε σε έναν ύμνο της ρεγκε. Κυκλοφόρησε σαν single to 1983 και μετα ενσωματώθηκε στο δίσκο “Mama Africa”.

5. Bobby McFerrin - Don't Worry Be Happy (1988)
«Don't Worry, Be Happy " είναι ένα τραγούδι από μουσικός Bobby McFerrin. Κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1988, έγινε το πρώτο τραγούδι cappella να φθάσει στον αριθμό ένας στο Billboard Hot 100 chart, μια θέση που κατείχε για δύο εβδομάδες. Ο τίτλος του τραγουδιού έχει ληφθεί από ένα διάσημο απόσπασμα από Meher Baba. Στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού πρωταγωνιστεί ο Robin Williams και ο Bill Irwin. Το παράδοξο σε αυτό το τραγούδι είναι ότι δεν υπάρχουν καθόλου μουσικά όργανα και ότι ακούγετε προέρχεται από το τον ίδιο τον Bobby McFerrin.

6. Inner Circle – Sweat (1992)
"Sweat (A La La La La Long)" είναι ένα τραγούδι από Τζαμαικανό reggae συγκρότημα Inner Circle. Είχε κυκλοφορήσει τον Αύγουστο του 1992 ως το πρώτο τραγούδι από το άλμπουμ τους, Bad to the Bone.
Το τραγούδι σημειώσε μεγάλη επιτυχία ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου ήταν μια πρώτη δεκάδα χτύπημα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας. Είναι στην κορυφή των charts της Ελβετίας και της Γερμανίας αντίστοιχα, για έξι και δώδεκα εβδομάδες. Ήταν επίσης ένα χτύπημα στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, όπου έφθασε στον αριθμό 2 και τον αριθμό 1. Έφθασε στον αριθμό 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον αριθμό 16 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

7. Snow – Informer (1992)
Καναδός τραγουδιστής της ρεγκε ο Snow και το τραγούδι “Informer” se paragvg;h toy MC Shan συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο “12 inces snow”. Το τραγούδι έμεινε 7 συνεχόμενες εβδομάδες στο Billboard Hot 100 και έκανε τεράστι επιτυχία στο Η.Β. φθάνωντας το #2.

8. Bob Marley - Iron Lion Zion (1992)
"Iron Lion Zion" είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε και ηχογραφήθηκε τον Απρίλιο του 1973  ή το 1974 από τον Bob Marley και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά μετά τον θάνατό του 7 Σεπτεμβρίου 1992, για τα τραγούδια του set box Songs of Freedom, φθάνοντας στον αριθμό 5 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα remix στο έκδοση κυκλοφόρησε ως single και αργότερα περιλήφθηκε το 1995 στο cd Natural Mystic: The Legend Lives On. Το τραγούδι παίζεται μετά από κάθε νίκη για την ομάδα ποδοσφαίρου Real Salt Lake.

9. Shaggy - Oh Carolina (1993)
Αρχικά γραμμένο από το Τζαμαικανό τρίο Folkes Brothers το 1958. Κάπου στο 1993 ηχογραφήθηκε από το επίσης Τζαμαικανό  Shaggy και το δίσκο του Pure Pleasure. Ήταν η πρώτη διεθνής αναγνώριση για τον Shaggy καθώς έμεινε για αρκετές εβδομάδες στο #4 στο Η.Β.

10. Dawn Penn - No, No No (1994)
"You Don't Love Me (No, No, No)" από την Τζαμαικανή τραγουδίστρια Dawn Penn και από τον πρώτο της δίσκο το 1994. Έγινε εμπορική επιτυχία σε όλο τον κόσμο με σημαντικότερη καταγραφή το Η.Β. όπου παρέμεινε # 3 για αρκετές εβδομάδες. Το τραγούδι επίσης έφθασε στα κορυφαία 20 στην Αυστρία και την Ελβετία, και το top 40 στην Ολλανδία και τη Νέα Ζηλανδία.

11. UB40 & Pato Banton - Baby Come Back (1994)
"Baby, Come Back" είναι ένα τραγούδι γραμμένο από τον Eddy Grant, και τραγουδισμένο αρχικά από τον ίδιο και την υπόλοιπη μπάντα του The Equals.
To 1994 όμως μια έκτέλεση του τραγουδιού από τον Pato Banton και τους Robin και Ali Campbell των UB40 και μετατρέποντάς το σε ρεγκε ήχο ήταν η αρχή για εκτοξευτεί στα διεθνή charts. Ήταν 4 εβδομάδες #1 στο Η.Β και 4 εβδομάδες #2 στη Νέα Ζηλανδία.

12. Soul Fire - Let's Get Irie (2004)
Ο Βασίλης Σαββόπουλος “Jah Smilley” επηρεασμένος από το κλασικό τραγούδι των 70s του Lee Scratch Perry, “Soul Fire” αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του συγκρότημα με αυτή την ονομασία. Έτσι και έγινε το 1990 ιδρύει μαζί με τους King John (drums) και T Wise (μπάσο), τους Soul Fire, οι οποίοι είναι επίσημα το πρώτο reggae συγκρότημα στην Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

13. Locomondo - "Οδύσσεια" (2013)
Οι Locomondo ή Λοκομόντο (Loco + mondo = τρελός κόσμος,[1] από την ισπανική λέξη "loco", που σημαίνει τρελός και την ιταλική λέξη "mondo", που σημαίνει κόσμος) είναι ελληνικό μουσικό συγκρότημα, που έχει τις ρίζες του στην Αθήνα και ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2001. Συνδυάζουν τη ρέγκε, τη σκα και τη λάτινμουσική. Οι στίχοι των κομματιών τους είναι γραμμένοι, κυρίως, στην ελληνική και την αγγλική. Έχουν παίξει με συγκροτήματα, όπως οι Skatalites, οι Chumbawamba και οι Ska Cubano και με καλλιτέχνες όπως ο Μανού Τσάο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου