Ραδιοφωνικές Αποδράσεις #10 - Power Ballads
Με τον όρο power ballads εννοούμε ένα συναισθηματικό συνήθως ερωτικό τραγούδι, που μπλέκεται στα όρια της ροκ και της ποπ, αλλά φορτώνοντας την παραγωγή φουλ στην ηλεκτρική κιθάρα και στα ντραμς. Ξεκίνησε ως είδος στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν πολλές από τις ροκ μπάντες της εποχής είπαν να κατεβάσουν λίγο ρυθμούς και να γράψουν ένα-δυο κομμάτια που θα τις έκαναν γνωστές σε ευρύτερο κοινό.
Απολαύστε λοιπόν

1.    Aerosmith – “Dream On”
Οι Aerosmith είναι το γκρουπ που ζει και αναπνέει (κι έχει έτσι καταφέρει να εξηνταρίσει) για να ριγεί τα πλήθη με power ballads στις συναυλίες του. Είναι η μοναδική μπάντα που θα εμφανιστεί σ’ αυτήν εδώ τη λίστα με περισσότερα από ένα τραγούδια και δικαιωματικά ανοίγει το αφιέρωμά μας με αυτό εδώ το κομμάτι από το ντεμπούτο της, το 1973. Γιατί το “Dream On” είναι ο ορισμός της επικής μπαλάντας, ο κανόνας που ακολουθείται απαρέγκλιτα μέχρι και σήμερα.

2.    Led Zeppelin – “Stairway To Heaven”
Δύο χρόνια πριν οι Aerosmith ορίσουν τον κανόνα της επικής μπαλάντας, οι Zeppelin έγραψαν το πιο σπουδαίο ίσως κομμάτι όλων των εποχών, που συνέβαλε τα μάλα στη δημιουργία του είδους που σήμερα ονομάζουμε power ballad. Μερικά από τα χαρακτηριστικά του που δανείστηκαν οι απόγονοί του είναι η τεράστια διάρκεια και η προοδευτική αύξηση του ρυθμού και της έντασης.

3.    Journey – “Don’t Stop Believin”
Ένα ανεπανάληπτο έπος από το 1981, που αφηγείται μια ωραία ιστοριούλα –η αφήγηση είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό των κορυφαίων power ballads. Είναι το τραγούδι που έχει πουλήσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στον κατάλογο του iTunes (πάνω από 5 εκατομμύρια downloads).

4.    Cutting Crew – “I Just Died In Your Arms Tonight”
Τους Cutting Crew τους λες και one hit wonder και η αιτία είναι αυτή εδώ η μπαλάντα. Στα όρια του new wave και της pop rock, έγραψε τη δική της ιστορία εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Ο «θάνατος στα χέρια σου» είναι μια μικρή αναφορά στο “le petite mort”, τη γαλλική μεταφορική φράση για το γυναικείο οργασμό.

5.    Foreigner – “I Want To Know What Love Is”
Το πιο εμπορικό κομμάτι που έγραψαν ποτέ οι Foreigner, μια μπάντα από την οποία είχες τις αξιώσεις να γράφει τέτοια τραγούδια στον αιώνα τον άπαντα, αφού εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ήταν οι πρωτοστάτες της δημιουργίας του soft rock κινήματος. 
  
6.    Meat Loaf – “I’d Do Anything For Love (But I Won’t Do That)”
Ό,τι ήταν να γραφτεί για τη δεύτερη καλύτερη έκφραση της έννοιας power ballad, το έχουμε ήδη γράψει εδώ. Είναι αυτοδιαφήμιση, αλλά πρόκειται για ένα ανάγνωσμα που οφείλει να έχει διαβάσει ο κάθε άνθρωπος που έχει τραγουδήσει έστω και μια φορά τους στίχους του ρεφρέν (ή έχει αναρωτηθεί τι είναι το “that” στον τίτλο).

      7.    Heart – “Alone”
Οι Heart έρχονται να μας μιλήσουν για έναν ώριμο έρωτα και να μας θυμίσουν ότι οι power ballads είναι μια υπόθεση ενηλίκων, σε αντίθεση με τα ερωτικά τραγούδια των προηγούμενων δεκαετιών, που ήταν πιο εφηβικά και πιο παιχνιδιάρικα.

8.    Nazareth – “Love Hurts”
Το επόμενο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου κομμάτια όλων των εποχών  είναι  μια power ballad που μπορεί να μην αλλάζει πολύ από την αρχή μέχρι το τέλος της, όπως συνηθίζεται, αλλά είναι ο τρόπος που ουρλιάζει ο Dan McCafferty που της χαρίζει τη σφραγίδα που χρειάζεται για να χωρέσει στη εκπομπή μας .

9.    Alice Cooper – “Poison”
Ξεκινάει ανάποδα, δυνατά, με ένα καθηλωτικό riff. Αλλά από το 35οδευτερόλεπτο επιστρέφει στον κανόνα της power ballad για να αφαιρέσει λίγη από την σκληράδα του Alice Cooper και να το κάνει το τραγούδι – σύμβολό του, στα 41 του. Στον ίδιο δίσκο, το υπέροχο “Trash” του 1989, υπήρχε το “Hell Is Living Without You” που συνέγραψε ο Cooper με τον Jon Bon Jovi και τον Richie Sambora και που κινείται ακόμη πιο κοντά στον κανόνα της power ballad. Αλλά τίποτε δεν είναι τόσο εμβληματικό όσο το “Poison”.

            10.  Mr. Mister – “Broken Wings”
Είναι πάνω απ’ όλα το πώς προφέρει το “Take” ο Richard Page και το πώς σολάρει πίσω του η lead κιθάρα. Βρισκόμαστε στο σωτήριον έτος 1985 κι εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80 η έννοια power ballad έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου